Főoldal Újdonságok Fórum
Kateketikai ötletek
Áldások, imádságok
Szentségek
Szilvarérum
Színdarabok
Humor
Énekek
Katekézisek
Versek
Előadások
Hittanóra - vázlat, ötletek
Történetek
Segédanyagok
Technikai segítség

Szertartáskönyvek

hittanterem[kukac]plebania.net
Levél a szobafelelősnek

 
HITTANTEREM

Így szeresd gyermekedet! (Szilvarérum / Gyermek)
Bekerült: 2004.05.13. 14:45
Megnyitva: 2077. alkalommal

Tedd a Bibliádba ezt a levelet, szülőtestvérem, s ha gyermekedért imádkozol, ne felejtkezz el azért könyörögni,

· hogy hited soha meg ne rendüljön a gyermek Atyjában, akié gyermeked, a teremtés és a megváltás jogán, akinek célja van vele - s veled. S hogy megértsd azt a célt, amit Ő tűz ki gyermeked elé - és nem te.

· Hogy megértsd: elsősorban Istenedet és házastársadat kell szeretned, mert csakis Istened és házastársad szeretetébõl gyümölcsözhet százszorosan gyermeked önzetlen szeretete.

· Hogy hosszútűrő türelmed soha el ne fogyjon gyermekeddel szemben. Hiszen Ő is eltűr téged. Hogy tudj újrakezdeni, el nem fogyó szeretettel szeretve!

· Hogy tudj várni! Várni és újra várni: a megfelelő pillanatra a nevelésben. Olyan türelemmel, ahogy az Atya várakozott a tékozló fiúra.

· Hogy mindig megtaláld az Ő segítségével a megfelelõ szót és cselekvést minden alkalommal, s éppen akkor, amikor kell! Hogy ne mondj, cselekedj se többet, se kevesebbet, mint kell. Nem késõbb és nem elõbb, mint amikor kell.

· Hogy soha ne ingadozz az Igében, ha szól gyermeked felõl! Hogy mindig megtaláld a megfelelő büntetést s elkerülhessed azt, ami nemcsak többet árt, mint használ, de amit Ő sem cselekednék!

· Hogy tudj megbocsátani kevés szóval, vagy szó nélkül - bocsánatért esdve és bocsánatot nyerve.

· Hogy adjon Isten elég időt gyermekedhez, s te ezt az időt ne használd másra. Hogy megismerd őt legalább úgy, mint földedet, állataidat, szerszámodat.

· Hogy a gyermek hibáit elsősorban magadban keresd, mert majd' mindig bűntársak vagyunk, hiszen tőlünk örököl, lát, hall, és les el mindent.

· Hogy nevelés közben - te is nevelődjél. Ha kell, gyermeked által. Mert mindig az a nevelő gyermek és szülő közül, aki közelebb van Krisztushoz. S nemegyszer a gyermek áll, ér közelebb Őhozzá.

· Hogy megismerd gyermeked, s hiányait kihívásnak és ne szégyennek, adottságait isteni talentumnak és ne büszkeségnek éld meg, s tudd segíteni a kihívás nehéz perceiben, és segítsd kamatoztatni talentumait.

· Hogy megismervén a gyermeket, örömmondó, evangéliumhirdetõ szülője legyél. Mert az evangélium örömhír. Csak így emelheted át testi-lelki nehézségein. Csak így gondot majd rád szeretettel, akkor is, ha már nem leszel e testben.

· Hogy a hosszútűrő türelem és szeretet mellé adjon megértő tapintatot, hogy megérezzed: fájdalomszerzésre nem szabad fájdalomszerzéssel, dacra dühvel, neveletlenségre gorombasággal, szívtelenségre hidegséggel válaszolnod. Mert a hasonló csak fokozza a hasonlót, míg a szeretet felold. Az öröm: gyógyít. A jóság: fölemel. Mert Jézus is így cselekedne!

· Hogy mindig le tudd győzni magad, amikor úr akarsz lenni az Úr helyett. Hogy bálvány ne légy otthonodban. Hogy soha el ne felejtsd: Néki növekednie kell, neked pedig alábbszállanod.

· Hogy legyen erőd megtagadni tőle, ami kárára válik; s kérd Istent, hogy meg tudd adni mindig, ami hasznára válik; s kérj magadnak bölcsességet, hogy mindig el tudd dönteni, mi válik kárára és hasznára.

· Hogy ne önnönmagad dicsősége és éke legyen gyermeked, hanem adjon az Isten türelmet és alázatot ahhoz, hogy te lehess gyermeked éke és büszkesége.

· Hogy vegye el a kaszárnyahangot és beszédet, hogy megtanulhass Jézustól röviden, világosan, melegen, szívvel beszélni gyermekeiddel.

· Hogy megértsd: gyermeked otthona a holnap háza, s majd tudd elengedni akkor, amikor haza akar menni.

· Hogy tudd, gyermeked istenképének te vagy az elsõ mintája és alakítója, hogy gyermeked Mária-képének te vagy az elsõ mintája és alakítója.

· Hogy gyakran legyen erõd az 1. Korintusi levél 13. fejezetében leírt szeretet himnuszának mérlegére tenni szülõi szeretetedet, mert ez az Ige. Jézus azonnal megmondja az így kérdezőnek: hol a baj. De azt is - újra és újra -, hogy a mi nevelésünk elsősorban: szolgálat. Mégpedig mentőszolgálat. Odamentés az Orvoshoz, Jézushoz, aki meg is tudja menteni gyermekünket. Erre és az örök életre, velünk együtt.

Ajánld ismerősödnek is!


Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség