Főoldal Újdonságok Fórum
Kateketikai ötletek
Áldások, imádságok
Szentségek
Szilvarérum
Színdarabok
Humor
Énekek
Katekézisek
Versek
Előadások
Hittanóra - vázlat, ötletek
Történetek
Segédanyagok
Technikai segítség

Szertartáskönyvek

hittanterem[kukac]plebania.net
Levél a szobafelelősnek

 
HITTANTEREM

Rágalom miatt felbomlott házasság (Szilvarérum / Hazugság)
Bekerült: 2005.01.31. 10:16
Megnyitva: 1530. alkalommal

Bélának hivták. Amikor először találkoztam vele, azt hittem., hogy egy iszákos öreglegény, elhanyagolt, ápolatlan külsejű, de szeméből egy valaha jobb napokat látott szomorú ember nézett rám. Éppen a templomot tataroztuk, mivel nem volt más dolga, felajánlotta ő is segitségét. Ekkor mondta el élete tragédiájának okát:
Boldog házasságban élt feleségével.Két gyermekük született, mivel a közelben nem volt alkalmas munkahelye, az egyik városba járt dolgozni, hétfőtől péntekig, többedmagával. Munkatársai között volt egy irigy, rossz szándékú ember, aki azt kezdte hiresztelni, hogy Béla felesége szeretőt tart. Természetesen erről mint "jóbarát" tájékoztatta Bélát is. Béla először nevetett a dolgon, mondván az ő felesége hűséges asszony, ez nem lehet igaz. De amaz csak kajánul vigyorgott, Béla fülében meg el kezdett dolgozni a bogár: hátha igaz? Egyszer hétközben kapta magát és váratlanul haza utazott. Felesége kérdésére: miért jöttél haza, már durván válaszolt: tudod te azt!- Mit kéne tudnom? - Mindenki azt beszéli, hogy szeretőt tartasz! Ugyan már, csak nem hiszel el ilyen butaságot? - De az a bizonyos bogár megmételyezte Bélát, ha felesége valakivel kedvesen beszélgetett, vagy csak akár rámosolygott, máris azzal vádolta, hogy az is a szeretője... Mindennap rosszabb lett a helyzet, kapcsolatuk mindjobban romlott,a veszekedések mindennaposak lettek, Béla gyakran ült a kocsnában, ahonnét hazamenve elővette feleségét, már egy-két pofon is elcsattant, végül is annyira tönkre ment házassságuk hogy a feleség beadta a válókeresetet, és még mielőtt a biróság kimondta volna a válást, hazaköltözött szüleihez. Évekkel később egy elvált férfi kezdett utána járni, nemsokára férjhez ment ahhoz az emberhez. Mivel Bélának nem volt senkije, szülei meghaltak, testvére meg nem is volt, elhagyatott , ágrólszakadt szerencsétlen lett.
Én vele ekkor találkoztam. Talán nekem mondta el utoljára életének szomorú történetét, mert egy hónappal később - amint hallottam - alaposan berúgva ment haza a kocsmából, éjjel elöntötte a vér, két nappal később találták meg szomszédai a konyha kövezetén holtan fekve. Mivel nekem elmondta Béla, hogy ki volt életének tönkretevője, megfigyelhettem annak élete alakulását is: elzüllött, elméje elborult, mint kivert kutya vált csvargóvá, olyanná lett, amivé egy embert tett meggondolatlan, rágalmazó, gonosz beszédével...A bumeráng visszatért !

Ajánld ismerősödnek is!


Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség