Főoldal Újdonságok Fórum
Kateketikai ötletek
Áldások, imádságok
Szentségek
Szilvarérum
Színdarabok
Humor
Énekek
Katekézisek
Versek
Előadások
Hittanóra - vázlat, ötletek
Történetek
Segédanyagok
Technikai segítség

Szertartáskönyvek

hittanterem[kukac]plebania.net
Levél a szobafelelősnek

 
HITTANTEREM

Alois Berger SJ: A lelkek megkülönböztetése (Szilvarérum / Fejlődés)
Bekerült: 2005.02.02. 12:15
Megnyitva: 3295. alkalommal

A lelkek megkülönböztetésének szabályai nem Ignác "találmánya", hanem olyan tapasztalatok, amelyek a keresztény hagyományban mindig is jelen voltak. Ignác ezeket a lelki tapasztalatokat saját megfigyeléseivel együtt a lelkigyakorlatokban olyan úttá rendezte el, amelyben felismerhetem életemben Isten konkrét akaratát. Ez akkor történik meg, ha engedem magamat egyre mélyebben belevezetni Jézus életének titkaiba és a belsőinditások és megmozdulások észlelésébe.

A "lelkek megkülönböztetése" három lépésben történik.
a.) A bennem történő különböző belső megmozdulások észlelése, érzékelése. Fontos, hogy az érzékelés a lelki megmozdulás megengedése és elfogadása legyen, és még nem itélete és értékelése!

b.) A belső megmozdulások felismerése és megitélése (megkülönböztetés) A döntő tényező az, hogy közelebb visznek-e a célhoz, amelyre teremtve vagyok (Fundamentum) vagy eltávolítanak tőle. Ebben különbözik a "jó" indítás a "rossz"-tól.

c.) Az indítások "elfogadása" vagy "elutasítása", vagyis állásfoglalás, döntés. Itt nem magát az indítást fogadom, vagy utasítom el, hanem azt ahová ez engem el akar vezetni.

Ajánld ismerősödnek is!


Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség