Főoldal Újdonságok Fórum
Kateketikai ötletek
Áldások, imádságok
Szentségek
Szilvarérum
Színdarabok
Humor
Énekek
Katekézisek
Versek
Előadások
Hittanóra - vázlat, ötletek
Történetek
Segédanyagok
Technikai segítség

Szertartáskönyvek

hittanterem[kukac]plebania.net
Levél a szobafelelősnek

 
HITTANTEREM

Örök élet (Szilvarérum / Örök élet)
Bekerült: 2003.06.05. 08:22
Megnyitva: 2414. alkalommal

Prohászka: A modern világnézetben nincs egy nyugvó és megnyugtató pont, és ezért nincs benne lendület és öröm. Míg az életet a hallhatatlanság hitében szemlélte, addig mindenütt célokat látott? de mióta tudunk valamit a mechanikából, azóta törvényeket ismerünk, törvényhozó nélkül fejlődést cél nélkül, remekművet, művész nélkül.

(Diadalmas világnézet 202)

Marcus Aurelius: Minden tetted, szavad, gondolatod, olyan legyen, mint azé, aki akár rögtön távozhatnék az életből. Csak nem rettenetes távozni az emberek közül, ha vannak istenek? Tőlük semmi rossz nem érhet! Ha pedig nincsenek, vagy nem törődnek az emberi dolgokkal, mit ér az élet, egy istenektől, vagy megfontolástól üres világban?

(Elmélkedések 19-20)

Prohászka: A túlvilág tulajdonképpen a mi világunk s milliószor többen vannak már ott, mint mi itt, mi is csak egy darabig maradunk itt, azután pedig oda sietünk, hol sokan, mindnyájan, és soká, mert vég nélkül leszünk, ahová mi is önként menekszünk, amikor azokat keressük, kiket nagyon szeretünk, de akiket a földön már meg nem találunk.

Szent Ágoston: Vándormadarak vagyunk, akiknek két hazája van, egyik idelent a másik odafent. Nézd Uram Istenem! Hiszen látod is. Türelemmel vizsgáld csak, szokásod szerint, az emberfiak milyen szorgalmasan követik a betűk és szótagok őseik ajkáról kapott szabályait, de az örök üdvösség tőle származó, időtlen törvényeit, semmibe veszik.

(Vallomások 51)

Isten bár megteremtett nélkülünk, de nem vált minket meg nélkülünk. Aeterna quies neterno labore comparatur sed mi timere, misericors est Deus. (=Az örök nyugalom, csak állandó munkával jön létre, de ne félj, irgalmas az Isten.) Non est vera beatitudo, de eius aeternitate dubitatur. (=Nem igazi boldogság az, melynek az örökké fennállását kétségbe vonják.) Kölcsön adtad nekünk Uram, és ő a mi boldogságunk volt, visszavetted tőlünk, és mi visszaadtuk, panasz nélkül, de fájdalommal teli szívvel. Köszönjük neked Uram, hogy ő a miénk volt, és az is marad, mert aki szerettei szívében él, az nem hal meg, csak távol van.

Letöltehető fájl(ok):
Letöltés 0_rklet.doc (22 kb)

Ajánld ismerősödnek is!


Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség