Főoldal Újdonságok Fórum
Kateketikai ötletek
Áldások, imádságok
Szentségek
Szilvarérum
Színdarabok
Humor
Énekek
Katekézisek
Versek
Előadások
Hittanóra - vázlat, ötletek
Történetek
Segédanyagok
Technikai segítség

Szertartáskönyvek

hittanterem[kukac]plebania.net
Levél a szobafelelősnek

 
HITTANTEREM

Példabeszédek a bűnbánatról: A kovász (Szentségek / 4. Bűnbocsánat)
Bekerült: 2004.03.13. 11:33
Megnyitva: 2328. alkalommal

Aglaeval, a megtérés felé haladó kéjnôvel, kapcsolatban mondja Jézus:
-- Már sok szikra van benne, amely meggyújthatja azt a tüzet, amelyben elég a bűne, és a bűnbánat megtisztítja lelkét. Az imént beszéltem nektek a kovászról, amely elterjed a lisztben, és szent kenyérré teszi. Hallgassatok meg egy rövid példabeszédet!
Az a nô a liszt. A Gonosz belekeverte saját pokoli porait. Én vagyok a kovász. Azaz, az én beszédem a kovász. De ha sok a pelyva a lisztben, vagy kövek és homok keveredett belé, s ezzel együtt hamu, akkor jó lehet-e a kenyér még akkor is, ha az élesztô átjárja? Nem lehet jó. Szükség van arra, hogy türelmesen eltávolítsák a lisztbôl a pelyvát, hamut, köveket és a homokot. Az Irgalmasság jön, és felajánlja a szitát... Az elsôt, amely rövid, alapos igazságokból készült. Ezekre szükség van ahhoz, hogy valaki, aki a teljes tudatlanság hálójában van, felfogja a bűnt, a keresztény vallással nem egyezô tanokat és érzéseket. Ha a lélek elfogadja azt, megkezdôdik az elsô tisztulás.

A második magának a léleknek a szűrôjével megy végbe, amikor a lélek szembeállítja saját lényét annak Lényével, akit kinyilatkoztattak neki. És megretten ettôl. És elkezdi saját feladatát. Mindig finomabbá váló szitálással eltávolítja a köveket, a homokot és a hamut, és a lisztbôl is a durva szemeket, amelyek miatt nem válna jó kenyér belôle. Most már minden készen áll.
Ismét jön az Irgalmasság, és az elôkészített lisztbe beleteszi a kovászt, és kenyér lesz belôle. Ez azonban hosszas folyamat, és a lélek ,,akaratától'' függ.
Ez a nô már birtokolja magában azt a legkevesebbet, amit helyes volt megadni neki, és amit kiegészíthet saját munkájával. Hagyjuk, hogy kiegészítse, ha akarja, s ne zavarjuk ôt ebben! Minden megzavarja a vajúdó lelket: a kíváncsiság, a helytelen buzgóság, a túlzott vallásosság megkövetelése. (P 1,17-18)

( Valtorta Mária: Jézus és a bűnbánók részlet)

Ajánld ismerősödnek is!


Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség