Főoldal Újdonságok Fórum
Kateketikai ötletek
Áldások, imádságok
Szentségek
Szilvarérum
Színdarabok
Humor
Énekek
Katekézisek
Versek
Előadások
Hittanóra - vázlat, ötletek
Történetek
Segédanyagok
Technikai segítség

Szertartáskönyvek

hittanterem[kukac]plebania.net
Levél a szobafelelősnek

 
HITTANTEREM

Emlékek, ízek (Karácsonyi készülődés a Courths-házban) (Segédanyagok / Adventre, karácsonyra)
Bekerült: 2003.06.04. 07:43
Megnyitva: 3777. alkalommal

Emlékek, ízek Karácsonyi készülődés a Courths-házban

Anyának nagyon sok dolga volt karácsony idején. Különösen egy sütemény maradt meg emlékezetemben, amiből mindegyikünk kapott karácsonykor a tányérjára: a datolya rudacska. Sok finomság került ebbe: datolya, csokoládé - anya mindig kézzel reszelte - , mandula, vaj, alkohol, dió, friss ananász, ha lehetett kapni... Fenséges íze volt, mert anya kiválóan értett minden édességhez, és ő maga is szívesen nassolt egész életében.

Karácsony előtt anya a nővéremmel és velem Halléba utazott. Volt ott egy csodás édességbolt. Három lépcsőn kellett felmenni egy régi házba, és mindig oda igyekeztünk először, ahol a marcipánt árulták. Ebben az üzletben anya szenvedélyes örömmel vásárolt. Mi is ehettünk a finomságokból, de nem túl sokat. Amikor hazaértünk, kiraktuk a kis csomagokat az asztalra, apa rajzait és festményeit félretoltuk. "Ez itt most fontosabb" - mondta anya tréfásan. A sok ínyenség egy lakkozott fekete tálcára került: a marcipángolyók, a marcipán rudacskákból szelt karikák és így tovább. Mindenből négy adagot vettünk. Mindenki kapott egy előző karácsonyról megmaradt mézeskalácsos dobozt. Abba tehettük mi, gyerekek az édességeket. És jaj volt annak, aki szenteste előtt megdézsmálta. Ott állt tehát a dobozom a szekrényem tetején, ahol nem érhettem el.

Egy napon azt gondoltam: fogd a széket, és állj rá! Meg is tettem. Kinyitottam a dobozt, leharaptam egy darab marcipánt, aztán lemásztam, és helyére toltam a széket. De hát anya ismert bennünket. Bejött és úgy tett, mintha port törölgetne, közben a dobozt is felemelte. "Ki fordította el ezt a dobozt? Tegnap még lehetett látni a télapót." "Én, anya. Ettem belőle" - vallottam be. "Úgy? De hát nem engedtem meg" - felelte. "Jaj, anya, kérlek, ne szólj róla, és ne legyél mérges!" - rimánkodtam. "Jól van, azért, mert bevallottad, kivehetsz még egy darabot, de aztán szentestéig nem nyúlhatsz bele többet. Ezt meg kell ígérned!" - mondta megértően. Ó, hogy megkönnyebbültem! Csodálatos volt anyánkkal az az idő, csak annyit mondhatok.

Datolya rudacskák 1/2 kg főzőcsokoládé, 12 dkg kimagozott datolya, 1/4 kg darált mandula, 12 dkg darált vagy apróra vágott dió, 10 dkg olvasztott vaj, kevés rum vagy konyak, esetleg egy kevés friss ananász. A csokoládét megreszeljük, a datolyát húsdarálón ledaráljuk, az őrölt mandulával és dióval összekeverjük, az olvasztott (de nem barna!) vajat hozzáadjuk. Ízlés szerint rummal vagy konyakkal és a vágott vagy átdarált friss ananásszal összekeverjük, míg formázható masszát kapunk. Ebből kis hengereket sodrunk, és sztaniolpapírba csomagoljuk. Hideg, hűvös helyen száradni hagyjuk, mielőtt feltálaljuk. (Friede Courths Mahler visszaemlékezése anyjára)

Az az ember, akinek saját asztali csengője és tűzhelyén sistergő fa hangja a legkedvesebb muzsika, a vigaszok oly forrásaival rendelkezik, melyekről másnak sejtelme sincs. (Emerson)

Éj van s hópelyhek hullanak,
A vihar dúl künn rémesen,
Szobámban vígan ég a tűz,
Benn ülök csendben, békén, melegen.
Mélázva ülök székemen
És bámulok a kandallóba,
A pattogó lángnál ügyelve
Rég elfeledt dalokra. (Heine)

Édes az otthon mosolya, ha egymást
Megértő szívek nézhetik:
A tűzhely minden öröme oly édes,
Ha tiszta érzelmek kísérgetik. (Keble)

Letöltehető fájl(ok):
Letöltés 0_emlekek_izek.doc (39 kb)

Ajánld ismerősödnek is!


Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség