Főoldal Újdonságok Fórum
Kateketikai ötletek
Áldások, imádságok
Szentségek
Szilvarérum
Színdarabok
Humor
Énekek
Katekézisek
Versek
Előadások
Hittanóra - vázlat, ötletek
Történetek
Segédanyagok
Technikai segítség

Szertartáskönyvek

hittanterem[kukac]plebania.net
Levél a szobafelelősnek

 
HITTANTEREM

Mielőbbi gyónás (Szilvarérum / Gyónás)
Bekerült: 2004.03.21. 17:49
Megnyitva: 2208. alkalommal

P. Ábel a kaltobergi kápolnában misézéshez készül. A kápolna egyi mellékoltára fülkéjében öltözködik. Ráteszi a nagyostyát a paténára és odafordul ministránsához: Akarsz, fiam, áldozni?" - A fiú (6.-os gimnazista) zavartan elpirul, majd hirtelen feleli: Igen, akarok!" - A páter látja, itt valami nincs rendben: "Ne csinálj ostobaságot. Egyedül vagyunk. Mondd nyugodtan, hogy nem akararsz. Senki sem kényszerít." - A fiú még zavartabban ismétli: "De akarok áldozni!" - "Látod, fiam, - bíztatja a páter - neked valami bajod van. Világosan látom. Egyedül vagyunk itt. Pár perc alatt elintézzük."
A fiú többszöri nógatás után végre sírvafakad: "Nem tudom megmondani!"
De a páter szeretete legyőzi, és ... elvégzi élete első, érvényes szentgyónását, s utána a mise alatt első, méltó szentáldozását.
Pár nap múlva meglátogata a páter az egyik kórházban valamelyik ismerősét. Alig lép be a kapun, a portás-nővér ezekkel a szavakkal fogadja: "Jó, hogy jön, Páter, éppen most hoztak be egy fiút, elütötte az autó." - P. Ábel felmegy a beteghez, és látja, hogy ministránsa a szerencsétlenül járt diák. Nincs nagy baj, csak néhány bordája törött el. - "Milyen jó, hogy tegnapelőtt rendbehoztuk az ügyet. Milyen könnyen végzetessé válhatott volna ez a karambol... és hol volnék én most gyónás nélül...?
Mondja meg, Páter, az összes fiúknak, minden fiúnak, hogy ne legyenek olyan ostobák, mint én voltam!"
                                                              (P. Ábel Saját elbeszélése)

Ajánld ismerősödnek is!


Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség