Főoldal Újdonságok Fórum
Ünnepi finomságok
Receptek kategória szerint
Fűszerekről bővebben
Konyhai praktikák

konyha[kukac]plebania.net
Levél a főszakácsnak

 
KONYHA
 
Broccoletti alla Romana (azaz: brokkoli római módra)
(Küldte: xmiklos, 2002. 10. 04. 10:09) -- Ezt a receptet eddig 8073 ember nézte meg.
Nehézségi fok:* 
Elkészítési idő:25 perc
Ez az étel egytálétel. 
Hozzávalók: 
 2 db brokkoli
 1 tubus  Szardella paszta (Pasta di acciughe)
 10 db Ecetes kapribogyó (Capperi sott aceto)
 4 gerezd  fokhagyma
Elkészítése:
 Üdv!
Van egy nagyon jó olasz barátom Giuseppe. Ő a kollégám is egyben. A mi szemünkkel nézve nagy ínyenc, nagyon jókat szokott főzni. Három éve Magyarországon él, a felesége is magyar. Megkértem, hogy a plebania.net részére írja le egyik kedves receptjét.


IME:

Előzmények:
- Én nem vagyok egy szakács, tehát az az érdekes benne, hogy nem úgy készítem el az ételeket és főleg nem úgy díszítem ki a tányérokat, mint egy szakértő, hanem úgy, ahogy az ízlesem megkívánja. Mit is jelent ez?
Hogy amit főztok, az Nektek szól. Tehát mindenkit kérem rugalmasan vegye azt, amit írok és próbalja ki legalább 2-3szor, és módosítson rajta ahogy az ízlése kívánja.
- Én csak és kizárólag olivaolajat használok. A TESCO áruházakban van egy tesco-s olivaolaj, ami nem annyira szörnyű, és egy Bertolli nevezetű olaj, ami már normálisnak tekinthető. Olivaolajbol CSAK az extraszűz (Extra Virgin) verziót szabad használni. A többi nagyon rossz, főleg a SANSA nevezetű. A Sansa-t, a többi (nemesebb) préselések után csinálják, és legtöbbször kémiai úton facsaljak ki az olajat a kidobandó anyagból. Én megmondom őszinten: a Sansaval még a nyikorgó ajtókat sem olajoznám be. Az olivaolaj nem olcsó, de az ember egészsége igazán többet ér.
Ha valaki kimegy Olaszországba, akkor ott akár 5 literes ballonokkal is tud olajat venni. Ott az olaj 1/2 annyiba kerül, mint itt.

A hozzávalókhoz:
A piacon még lehet brokkolit kapni, vegyetek 2 darabot, és csak olyat ami szép zöld. Szardella paszta: általában fogkrémes tubusokban árulják. Vagy arra nagyon is hasonlít a csomagolása :-) Ha valaki szereti költeni a pénzét, akkor az olajban pácolt egész szardellákat ajánlom.

JÖJJÖN AZ ELKÉSZÍTÉS:

A brokkolit szét kell darabolni úgy, hogy a törzsét kidobhassuk és sok kis csokor maradjon a sajat kis törzsével. A nagy törzs nem valami jó, viszont a kis csokrok azok igen. Én egy párológéppel főzőm meg, ami jobban megtartja a formáját és az ízeit a zöldségeknek, de természetesen vízben is meg lehet ugyanúgy főzni. Szóval mossátok meg a brokkolit és dobjátok be a vízbe, egy jó 10 percre. Villával át kell tudni szúrni, amikor megpuhult. A víz lehet egy kicsit sós. Ezután egy teaszűrőn keresztűl le kell szűrni az egészet. Minél többet főzzük, annál puhább lesz a zöldség, de sajnos szét is megy a formája. Egy nagy serpenyőbe tegyünk egy jó adag olajat (1/2 poharral), a 4 gerezd fokhagymat, amit össze lehet egy kicsit zúzni, és egy adag szardellapasztát. Ez az utolsó, nagyon sós, tehát egyszer ki kell probálni, és a következő alkalommal lehet majd igazitani :-) A brokkolit, ha sós vízben főztétek, akkor nem kell megsózni.
Na! Most jön a lényeg: a kis brokkolikat fejjel lefelé lehet beletenni a meleg, de még nem füstölő(!), olajba és így főzni jó 10 percig. Az olaj és a szardellapaszta lassan el fog tunni. Ügyeljünk arra, hogy a serpenyő mindig egy kicsit olajos maradjon, nehogy odaragadjon. Kevergetni természetesen szabad, sőt ajánlott. A főzés felénél, vagdossatok szét 2-3 kávéskanál kapribogyót és dobjátok be azt is a brokkolikra.

Én a brokkolit sajtal és kenyérrel szoktam fogyasztani, főleg rozskenyérrel és juhsajttal.

Kivalo pédául még lazachoz (bár ilyenkor kimarad a szardella és a kapribogyó, nehogy elnyomja a lazac ízét), de bármi máshoz is lehet tálalni... Aki az egész szardellákat választotta, az ugyanakkor tegye be az olajba, de 1 cm darabokra vagdosva, mint a brokkolit.

Ja... és aki szereti, természetesen egy kis fehérbort is tehet rá, a főzes elején. Aki vérnyomas problémákkal szenved... az kérem egyen valami mást. ;)
Ajánlott zene: Ludwig van Beethoven - Klaviersonate Nr.8 c-moll "Pathétique"

Na, jó étvágyat!

ciao, Giuseppe
 
Vissza a Konyha kezdőlapjára

Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség