Főoldal Újdonságok Fórum
Liturgikus naptár
Vasárnapi gondolatok
Hétköznapi gondolatok
Szentek ünnepei
Irattár

dolgozoszoba[kukac]plebania.net
Levél a szobafelelősnek

 
DOLGOZÓSZOBA

Árpádházi szent Kinga szűz
Ünnepe: július 24

Kinga az imádságban, a szegények szolgálatában tűnt ki királynéként is, szerzetesként is. Példája nyomán erősödjön imaéletünk, és keressük azt a módot, ahogy ma az igazáén rászorulókat megtalálhatjuk, és őket segíthetjük. 

I

V. Béla imádsága termést hozott gyermekeiben. Isten, aki kiválaszt, és aki eltervezi életutunkat. Ezt az Isteni akaratot keresem minden napomon, ezt az Isteni akaratot akarom beteljesíteni életemmel.

IV. Béla és Laszkarisz Mária legidősebb leánya. Boldog Jolán, Boldog Konstancia és Szent Margit nővére. 1224. március 4-én született. Már szüzességi fogadalmat tett, amikor szülei államérdekre hivatkozva 1239-ben eljegyezték Boleszláv krakkói herceggel. Hatására férje szintén örök tisztaságot fogadott a krakkói székesegyházban, a nép ezért "szemérmes Boleszlávnak nevezte el. Élete királynéként is imádságban és a szegények, betegek ápolásában telt el. Férje halála (1279) után testvérével, Jolánnal az ószandeci klarisszák közé lépett, és ott is halt meg, mint főnöknő, 1292. július 24-én. Sírja búcsújáróhely lett. VIII. Sándor pápa 1690-ben boldoggá, XII. Ince pápa 1695-ben Lengyelország védőszentjei közé iktatta, XI. Kelemen pápa 1715-ben Lengyelország és Litvánia védőszentjévé nyilvánította. II. János Pál pápa 1999 június 16-án avatta szentté.

Hívek könyörgése:

  1. Segíts, hogy a családi élet, a házasságban való elkötelezettség vonzó legyen a mai fiatalok számára! Hogy a házasok egymás számára a Te életed és szentséged közvetítői legyenek! Hallgass meg, Urunk!
  2. Add, hogy a partnerházasság ne csak a műveltebb társadalmi rétegekben, hanem az egészen szegények között is elképzelhető legyen! Hallgass meg, Urunk!
  3. Ne engedd, hogy bárkinek is anyagi, politikai vagy erkölcsi kényszerből kelljen házasságot kötnie! Add, hogy a nő és a férfi örökös szeretetszövetségét egészen szabadon köthesse meg színed előtt! Hallgass meg, Urunk!
  4. Áldd meg a házasokat, hogy a még házasság előtt állók számára vonzó példákká legyenek! Hallgass meg, Urunk!
  5. Hogy mi se feledjük soha, hol is van a mi igazi kincsünk! Hallgass meg, Urunk!
  6. Adj Szent Kinga első mai ünnepén minden Kinga nevű testvérünknek boldog névnapot! Hallgass meg, Urunk!

Elmélkedés
Mt 12,38
"... szeretnénk tőled egy jelet látni..."

Jézus hiába is produkált volna valami jelet, úgy sem látták volna. Azóta is jelek sora mutatja az égbe vezető utat, mégis sokan letérnek róla, mert nem látják a jeleket. Kinga, Apor Vilmos, Jácinta, Ferenc...
- jelek, nem is akármilyen jelek.
Szentatyánk valóban sok boldogot és szentet avatott. Van, aki ezt rosszalja, feleslegesnek tartja. De látja-e ezeket a jeleket?
Adjunk hálát e jelekért, és kérjünk újabbakat! Mert magyar egyházunknak is volna még kit jellé tenni!

Seidl Ambrus

Ajánld ismerősödnek is a szent ünnepét!


Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség