Főoldal Újdonságok Fórum
Kateketikai ötletek
Áldások, imádságok
Szentségek
Szilvarérum
Színdarabok
Humor
Énekek
Katekézisek
Versek
Előadások
Hittanóra - vázlat, ötletek
Történetek
Segédanyagok
Technikai segítség

Szertartáskönyvek

hittanterem[kukac]plebania.net
Levél a szobafelelősnek

 
HITTANTEREM

Szentmise (Szilvarérum / Szentmise)
Bekerült: 2002.08.15. 16:15
Megnyitva: 2824. alkalommal

A börtönben sínylődő keresztények között csak egy áldozópap volt, Lucián, aki sok kínzás után is a cserépdarabokkal behintett börtön padlóján hanyatt a földre volt bilincselve, oltárnak, asztalnak nyoma sem volt..

Szabad keresztények a tömlöcön keresztül kenyeret és bort adtak be. Fogolytársai Luciánnak mellére gyolcskendőt terítettek, erre helyezték a szentmiséhez szükséges kenyeret és bort. A megkínzott melle volt az oltárkő!

Elimádkozta a miseimádságokat, majd elmondta az átváltozás szavait. S íme az Úr Jézus teste és vére ott pihen a szent vértanú keblén! Az egyik vértanútárs, egy diakónus, felkel és megáldoztatja a jelenlevőket. Ez volt Lucián utolsó miséje. (Szentek élete, I. 36.)

Vadászmise: Blaskovics András erki pap a furfangjáról volt híres. Hozzáfűződik a vadászmise esete is.

Egyik őszi vasárnapon az Orczyak több vendéget hívtak vadászatra. A fiatalok kissé türelmetlenkedtek, hogy a szentmise hallgatása késlelteti a vadászatot. Kérték a plébánost, hogy rövid vadászmisét mondjon. Az öreg pap méltatlankodott, hogy ilyenre akarják rávenni, melyet a kat. egyház nem ismer. De hogy leleményességében ezúttal se maradjon alul, elkezdte a nagy missálét forgatni s keresni benne a vadászmisét. Majd amikor a vendégek megunták már a várakozást a paphoz tódultak és türelmetlenül kérdezték, hogy miért nem végzi már a misét, mit keresgél, annyi ideig a misekönyvben? "Nem találom a vadászmisét," felelte. Most értették meg a vendégek a híres papnak nemcsak a furfangját, hanem az egyház törvényei iránti hűségét is. (Új E. 1954. XII. 12.)

Letöltehető fájl(ok):
Letöltés 0_Szentmise.doc (90 kb)

Ajánld ismerősödnek is!


Információ, észrevétel, kapcsolat: info[kukac]plebania.net
Probléma esetén: segítség